Het Oranje-effect op de weg

‘Oranjekoorts stijgt: kinderen mogen opblijven, raadsvergaderingen verzet’, kopte NOS.nl gisteren. En inderdaad, het EK lééft in het land. Maar dat is niet pas sinds gisteren. Onze data laten zien dat we al met de achtste finale tegen Roemenië flink te lijden hadden van de koorts.

Favoriete kantoordag

Nederland speelde tegen Roemenië op dinsdag 2 juli om 18:00 uur. Normaliter is dinsdag ’s lands favoriete kantoordag – en om 18:00 uur staat er dan op zeker een stevige avondspits. Maar hoe verliep de wedstrijddag?

Hele dag koorts

Die vraag laat zich eenvoudig beantwoorden met onze verkeersdata. NDW wint real-time tellingen in op zo’n 20.000 locaties. We hebben hiervan een aselecte steekproef getrokken en van die locaties het gemiddelde verloop van de verkeersintensiteit op voetballoze dinsdagen bepaald: de lichtblauwe lijn in onderstaande figuur. Uiteraard hebben we ook de intensiteiten van 2 juli uit de database getrokken. Dat is de oranje lijn in de figuur. En wat zien we dan? Een duidelijk gevalletje Oranjekoorts.

Die koorts speelde al in de ochtend op: de verkeersintensiteiten van 2 juli waren tijdens de ochtendspits lager dan normaal. Het lijkt erop dat een deel van het Oranjelegioen geen enkel risico wilde lopen die dag en dus maar thuis was gaan werken.

Gedurende de middag was het juist drukker dan normaal. De fans die toch op werk moesten zijn, zorgden er in ieder geval voor ruim voor de wedstrijd huiswaarts te gaan.

Vanaf een haf uur voor de wedstrijd werd het snel rustiger op de weg. En tijdens de wedstrijd? Toen lagen we echt massaal met koorts op de bank: een derde (!) van het gebruikelijke verkeer op de weg was verdampt. Merk verder nog het piekje op na afloop van de wedstrijd. Dat zijn de fans die elders hadden gekeken en daarna naar huis gingen.  

Nederland - Engeland

Dat doet dus nogal wat met het verkeer, zo’n wedstrijd om 18:00 uur. Gelet op het tijdstip van de match tegen Engeland, 21:00 uur, zal de Oranjekoorts vandaag minder doen met het verkeersbeeld.

Maar het zou ons niet verbazen als de spits morgenochtend ietsjes rustiger wordt. We slapen dan onze teleurstelling weg – of liggen nog in bed te dromen nog van de finale!