Geen files door tanktourisme

Sinds 1 juni zijn in Duitsland de accijnzen op brandstoffen verlaagd, waardoor het voor meer weggebruikers voordeliger is geworden om bij de oosterburen te tanken. Levert dat ook meetbaar meer grensverkeer op? Onze verkeerskundige Werner van Loo zoekt het uit.

Grensverkeer volgt jaartrend

In de media hebben we weliswaar foto’s gezien van rijen bij de pompstations, maar de extra drukte op de weg zien we alleen op de vrijdag na de accijnsverlaging.

Alleen toen was het merkbaar drukker op de wegen, al zou dit ook kunnen komen door het vakantieverkeer in het pinksterweekend.

De rest van de dagen volgt de jaartrend dat het steeds drukker wordt op de weg. Het extra verkeer ‘verdrinkt’ dus in de algemene groei van het verkeer. De algemene groei van het verkeer wordt in onderstaande grafiek weergegeven in de blauwe lijn.

Figuur 1, grensverkeer Nederland en Duitsland (week 10 = 100). Op vrijdag na de accijnsverlaging (oranje gebied) reed er opvallend meer verkeer over de Duits-Nederlandse grens. De blauwe lijn is de algemene groei van het verkeer.

Kijkend naar de afzonderlijke grensovergangen lijken de Groningers het meest te kijken naar de prijzen bij de pomp. Daar was het op de eerste vrijdag na de accijnsverlaging 34,5% drukker dan een gemiddelde vrijdag in 2022. Iets zuidelijker, in Drenthe, was het die dag slechts 24% drukker.

Percentage 3 juni ten opzichte van een gemiddelde vrijdag

Percentage 3 juni ten opzichte van een gemiddelde vrijdag in Groningen nam de drukte op 3 juni het meeste toe
ProvincieToenameratio
Drenthe124
Gelderland128
Limburg129
Overijssel133
Groningen134
NDW Brontabel als csv (97 bytes)