Digitale regelscenario's in zicht

Na bijna een jaar intensief bouwen is de oplevering van de DRS-tool aanstaande. DRS staat voor digitalisering regelscenario's. Dankzij de tool kunnen de papieren notitieblokjes in de verkeerscentrales straks de prullenbak in.

DRS

De bouw gebeurt op aansturing van de product owner en het Expertteam. Hilde Oostveen is epic owner DRS binnen NDW naast haar rol als Programmamanager en MT-lid Operations.

Hilde: 'Het ontwikkelteam bouwt met veel passie en energie en is al heel trots op de gebruiksvriendelijkheid van de tool zoals deze er nu staat.'

Oplevering in zicht

'De komende weken maken we het minimum viable product (MVP, eerste versie van de tool) af. Natuurlijk zullen er dan in de uitrolfase nog nieuwe gebruikerswensen naar voren komen die de Expertgroep niet had voorzien, maar het ontwikkelteam blijft ook tijdens de beheerfase betrokken en kan dus snel schakelen wanneer dat benodigd is.' 

Willem Makkee, key user bij Rijkswaterstaat, is al erg onder de indruk van de kwaliteit van het MVP.

Van en voor alle wegbeheerders

In NDW werken Nederlandse overheden samen aan het inwinnen, combineren, opslaan en distribueren van mobiliteitsdata.

Door samen te werken bereiken wegbeheerders efficiëntie en uniformiteit. 'DRS past daar helemaal in, omdat de tool schaalbaar is voor alle partners. Ik hoop dat veel wegbeheerders straks naar alle tevredenheid met de tool zullen werken en dat we zo het regelscenarioproces in Nederland verbeterd hebben.' 

Agile werkwijze

In een  agile werkwijze is de epic owner degene die de epic, in dit geval het bouwen van de DRS tool, coördineert en samen met de product owner het werk in het team implementeert en zorgt voor de afstemming met de opdrachtgever.

Hilde Oostveen
Beeld: ©Hilde Oostveen / Hilde Oostveen

Het voordeel van agile werken is dat er iets wordt gemaakt wat direct gebruikt kan worden door de gebruiker, zodat snel waarde voor de operatie kan worden geleverd.

Hilde is als epic owner samen met de (proxy) product owner het aanspreekpunt binnen NDW.

'Door tussentijds al versies in gebruik te nemen, voorkom je dat je iets maakt waar de gebruiker niet op zit te wachten. Daarbij werken we op basis van prioritering. Dit betekent dat we, wat vanuit het oogpunt van de gebruiker het belangrijkste is, als eerste bouwen, zodat continu de grootst mogelijke waarde wordt toegevoegd aan de tool.'