Veilig op weg, NDW-viewer helpt!

Een pechgeval, en plotselinge file door afgevallen lading, toenemende verkeersdrukte. Er kan van alles gebeuren op de weg. Hoe blijft de weg zo veilig mogelijk, en hoe blijft de doorstroming optimaal? Wegbeheerders hebben geen makkelijke taak. Ieder moment kan er zich een incident voordoen, wat zo snel mogelijk afgehandeld moet worden. Tegelijkertijd moet het verkeer door. Dat levert uiteraard klamme handen op, en vraagt een hoge stressbestendigheid. Gelukkig is er onze viewer. De NDW-viewer helpt!

Real-time informatie

Met de NDW-viewer kunnen gebruikers als verkeerscentrales, real time informatie tonen op een kaart. Zo ontstaat er een digitale tweeling van de werkelijke situatie buiten op de weg.

Op de kaart kan een veelheid van databronnen worden weergegeven, zodat wegbeheerders de juiste actuele informatie kunnen zien. Op deze manier is het eenvoudig om incidenten te detecteren en verkeerssituaties te controleren. De NDW-viewer brengt verkeersgegevens in beeld.

(tekst gaat verder na de foto)

Tony Meeuwsen
Product Owner Tony Meeuwsen

Detecteren

Tony Meeuwsen (foto) is de product owner van de viewer. ‘Dankzij onze viewer heeft de wegbeheerder altijd een actueel beeld van zijn areaal. Neem bijvoorbeeld actuele snelheden. Via Floating Car Data en wegkantsystemen meten we de gemiddelde snelheid. Ziet een wegbeheerder de snelheid afnemen, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Met camera’s zou je dan een kijkje kunnen nemen, of er wordt een weginspecteur naar toe gestuurd. De viewer is dan ook erg handig, omdat de hectometerpalen ook zijn opgenomen als informatielaag.

Doordat je al voordat er een melding is gedaan weet dat er iets aan de hand kan zijn, kun je ook alvast voorbereidingen treffen op bijvoorbeeld een rijstrookafsluiting of een omleiding via de applicatie Diego.’

Controleren

Tony: ‘Met onze viewer kun je ook de checks uitvoeren om beeldstanden te controleren om te zien of bijvoorbeeld omleidings- of matrixborden de juiste informatie geven. Of controleren of een spitsstrook is geopend. Ook een leuke: een brugopening. Ontstaat er in een dorpskern een file, dan zou dat zomaar door een geopende brug kunnen komen. Datzelfde geldt voor wegwerkzaamheden. In dat geval kun je weer rustig de koffie inschenken.’

Niek Bosch
Wegverkeersleider van Rijkswaterstaat Niek Bosch

Wat doet wegbeheerder Rijkswaterstaat met de NDW-viewer?

Niek Bosch timmert aan de weg bij de verkeerscentrale Zuid Nederland als wegverkeersleider.

‘We sporen pechgevallen, ongevallen en voorwerpen op de weg op met de NDW-viewer. Als een incident meerdere keren bevestigd wordt binnen enkele minuten weten wij dat er hoogstwaarschijnlijk wat staat. We gebruiken deze viewer vooral in de rustige uren, dus ‘s nachts en in het weekend. Als we een melding zien proberen we deze te verifiëren met camera’s, als er in korte tijd veel bevestigingen op komen sturen we een weginspecteur en eventueel een berger die kant op.’

Ontwikkelingen van de Viewer en laat van je horen

Behalve bovenstaande voorbeelden biedt onze viewer nog een hoop andere datastromen, en dat aantal blijft toenemen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat we nu ook veiligheidsgerelateerde (sensor)informatie uit voertuigen op de kaart kunnen tonen en dat we locaties ook kunnen koppelen aan onze historische database Dexter, zodat je via de kaart kan zien hoe de verkeerssituatie in het verleden was. Dat helpt bij het opstellen van analyses.

Tony en het Real Timeteam van NDW werken dagelijks aan de Viewer om wegbeheerders zo goed als mogelijk te ondersteunen, en iedereen weer veilig thuis naar de aardappels te begeleiden.

‘We zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen zodat onze wegen veiliger en schoner worden, en de doorstroming optimaal blijft. Maar ook kleinere aanpassingen vragen onze aandacht. We werken echt vanuit het perspectief van de gebruiker, waardoor we veel aandacht besteden aan de gebruiksvriendelijkheid en visuele verbeteringen.

We horen graag hoe gebruikers de viewer ervaren en hoe wij hen nog beter kunnen ondersteunen. Help je ons en jezelf vooruit? Stuur dan jouw bevindingen naar onze servicedesk!’

Ook gebruik maken van de viewer of meer weten?

De NDW-viewer is beschikbaar voor alle wegbeherende overheden en is te vinden in het MijnNDW-portaal. Maakt jouw organisatie nog geen gebruik van de viewer, en wil je er graag meer over weten? Neem dan contact op met Tony Meeuwsen.

NDW is een samenwerkingsverband van overheden. Alle Nederlandse overheden mogen gebruik maken van onze diensten op gebied van verkeersdata.

Meer weten over welke diensten NDW kan bieden aan jouw gemeente? Vind zelf uit wat we in de aanbieding hebben of neem dan contact op met Ernst Scheerder voor een kennismakingsgesprek.