Nieuwe NDW Docs: een verzamelplaats voor al jouw informatie

Afnemers en gebruikers van onze data en diensten zijn een flink vernieuwd publiek informatieportaal rijker: docs.ndw.nu. Hier zijn vanaf nu allerlei soorten informatie te vinden, zoals handleidingen, productbeschrijvingen en ook meer technische documentatie zoals interfacebeschrijvingen. Een knap staaltje organisatiesamenwerking en projectmanagement van onze informatiearchitecten!

NDW Docs voor iedereen

NDW Docs bestond al wel, maar was voorheen vooral gericht op DATEXII-informatie. Dat is de Europese standaard voor het vastleggen en uitwisselen van verkeersgegevens. Daarmee bediende het portaal voornamelijk technici als software bouwers.

‘Dat is nu echt veranderd’, zegt NDW-informatiearchitect Kees Nieuwstad. ‘Het nieuwe Docs bedient alle afnemers en gebruikers van NDW, van applicatiegebruiker tot API-bouwer.

Het bestaande Docs begon te verouderen, wat de kans gaf om het een flinke opfrisbeurt te geven. Zo hebben we zowel technische verbeteringen gerealiseerd als verbeteringen in de structuur. En ook is er een hoop informatie toegevoegd.’

Kees Nieuwstad
Kees Nieuwstad, informatiearchitect bij NDW

Verbeteringen

‘Allereest, aan de achterkant is de zoekfunctionaliteit sterk verbeterd. Dat is ook wel nodig nu de documentatie zo is uitgebreid. Ook heeft het portaal en meer rustige uitstraling gekregen met de strakke en functionele vormgeving. Je valt niet meer gelijk met je neus diep in de technische informatie: dankzij een intuïtieve navigatie heb je zo gevonden waar je naar zoekt. Van algemeen beschrijvend tot ingewikkeld technisch.

Wijzigingen kunnen makkelijker worden doorgevoerd, zoals documentatie van nieuwe datasets. Dat maakt het nieuwe Docs ook gemakkelijke actueel te houden en dat maakt NDW Docs klaar voor de toekomst!’

Jouw ervaring

Als informatiearchitecten zijn we erg benieuwd hoe we ons portaal nog verder kunnen verbeteren. Heb je tips of suggesties voor ons? Stuur die dan naar mail@servicedesk.ndw.nu. Zo helpen we elkaar vooruit!

Wat kun je vinden bij het nieuwe docs.ndw.nu?

  • Producttypen: informatie over producten die je kunt afnemen bij NDW;
  • Datauitwisseling: interfacebeschrijvingen;
  • Handleidingen: van NDW-systemen zoals Dexter;
  • Locatiereferentie: algemene uitleg over de locatiereferentiemethode. Bijna alle data hebben locatiegegevens, je hebt deze kennis nodig om de datalocaties te begrijpen;
  • DATEXII: bevat uitleg over de Europese standaard voor het vastleggen en uitwisselen van verkeersgegevens;
  • Datakwaliteit: informatie en uitleg over wat NDW aan datakwaliteit doet.