Beluister de podcast over ons jubileumjaar

Op de laatste dag van het 15 jarig bestaan, blikken we terug en kijken we vooruit.

Podcast NDW 15 jaar

Directeur Chris de Vries bespreekt samen met  NDW-deskundigen Marthe Uenk-Telgen en André Ingelse de ontwikkelen rond NDW. 

Beluister onze podcast!

NDW 15 jaar

Chris de Vries Welkom bij de podcast van NDW. Mijn naam is  Chris de Vries. Ik ben directeur van het Nationaal Data Portaal Wegverkeer NDW dus. En wij gaan vandaag terugkijken op een heel mooi jaar. Want we bestaan namelijk vijftien jaar en op 7 december morgen dus. Gaan we het zestiende jaar in. En we gaan nu terug kijken op 15 jaar NDW.
Chris de Vries We hebben een aantal events gehad en ik vind het leuk om daar met een aantal collega's van NDW over te praten en bij mij aan tafel zit aparte Marthe Uenk, die is er al geruime tijd bij NDW. Marthe ligt dit later verder toe. En aan de andere kant naast mij zit André Ingelse die nog niet zo heel lang bij ons werkt maar wel al met een paar grote projecten bezig is en daar zal ik zal André zometeen ook wat over vertellen.
Chris de Vries Terugkijkend op het jubileumjaar. We hebben het vijftien jarig bestaan gevierd van NDW. We begonnen op 7 december 2007, toen hebben de bestuurders de handtekening hebben gezet onder een overeenkomst om met elkaar te gaan werken aan het verzamelen van verkeersgegevens. Tevens om op een goede manier verkeersmanagement in Nederland te kunnen uitvoeren.
Chris de Vries Er was een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de provincies. En zo langzamerhand zijn we uit het stadium gekomen dat we naast winning van die data daar ook echt wat mee gaan doen. Met  collega's die ook weten waar het over gaat en zo helpen we dus de partners om, om te gaan met digitale gegevens. Ik ben er hartstikke trots op.
Chris de Vries Ik geef nu Marthe het woord, zij gaat iets vertellen over hoe je bent begonnen bij NDW en waar je toen mee bezig was? En dan misschien kan je ook schetsen wat je nu doet.
Marthe Uenk-Telgen Ik ben begonnen in 2010 bij NDW toen was ik nog ingehuurd en vanaf 2012 in vaste dienst bij NDW. En toen ik hier eigenlijk kwam was NDW echt een doorgeefluik van data. De data werd nog niet heel heel structureel opgeslagen en er werd ook nog niet iets mee gedaan.
Marthe Uenk-Telgen En in 2010 was al wel de gedacht van daar moeten we iets mee. En eigenlijk ben ik vanaf mijn start bij NDW hiermee bezig geweest. Wat kunnen we dan met de data? Wat kunnen wegbeheerders hiermee en hoe kunnen we ze daarbij bij helpen?
Marthe Uenk-Telgen En dat is dat is steeds verder uitgegroeid. Toen ik kwam was ik de eerste die er mee bezig was. Inmiddels zijn we met een team van vijf verkeerskundigen en hebben we al heel veel toepassingen en kijken we telkens een stapje verder.
Chris de Vries Merk jij op dat de de met name de gemeenten en provincies dat ook  waarderen dat we daar mee bezig zijn? Heb je veel contact met gemeenten daar over bijvoorbeeld? En hoe gaat dat dan?
Marthe Uenk-Telgen In eerste instantie waren het vooral de partners en dat waren vooral provincies. Een aantal grote gemeentes. Maar de laatste jaren is er wel steeds meer contact met meer gemeentes ontstaan. En het leuke van mijn werk is dat je mensen mag helpen.
Chris de Vries Als jij wat verder vooruit zou kijken de komende jaren, hoe denk jij dat zich dat ontwikkelt?
Marthe Uenk-Telgen Ik denk dat we steeds meer de gemeentes gaan helpen. De provincies hebben al heel veel dingen goed geregeld. Gemeentes ook, maar die gaan steeds meer ontdekken dat er meer mogelijk is met data. Dus voor een gemeente hebben wij een hele waardevolle basis. Dat we al heel veel ervaring hebben met de data en helpen ze daar een stap verder mee.
Chris de Vries Een van de meest recente tools die wij inzetten is een aankoop geweest vanuit het bedrijf TomTom Move. Dat noemen wij in bij hen de wij de HB tool. Ik merk dat daar heel veel animo voor is HB omdat te gebruiken. Kan je daar iets over zeggen?
Marthe Uenk-Telgen Ja dat is dat is heel leuk. Dat hebben we nu een jaar geleden aangeschaft. De HB oftewel herkomst bestemmings gegevens en we en we hebben het zo ingekocht dat alle wegbeheerders er gebruik van mogen maken. En inmiddels zijn er al meer dan 250 accounts weggegeven, wat betekent dat er al meer dan 200 wegbeheerders gebruik van maken.
Marthe Uenk-Telgen En daar zitten dus ook heel veel gemeentes bij. Het mooie van deze deze tool is dat je heel snel  inzicht kan krijgen op op kleine dingen. En en dat helpt vooral gemeentes heel veel. We hebben al eens gehad dat de gemeente belde van we hebben een bewoner aan de lijn. Die geeft aan dat het te hard wordt gereden. Hoe kan ik zien of dat inderdaad zo is? Nou dan heb je binnen een paar minuten antwoord. En dat is mooi, dat is fijn.
Chris de Vries En dat is mooi. Klopt het dat je ook ergens in het voorjaar een groot event hebt, in de Jaarbeurs?
Marthe Uenk-Telgen Ja, op 5 maart houden we een grote gebruikers dag. Juist omdat er zoveel animo is en veel mensen graag geïnspireerd raken van wat er allemaal mogelijk is.
Chris de Vries Dus vanuit inwinnen gegevens ter beschikking stellen. Nu werken aan het helpen en ondersteunen van de partners om ook met hun ontwikkelen van hun beleid zeg maar die cijfers ook te kunnen gebruiken. Die wij toch al hebben dan. André Ingelse is nog maar twee jaar bij NDW, maar heeft wel een hele carrière achter de rug bij Rijkswaterstaat dus is goed ingevoerd.
Chris de Vries Andre, jij werkt nu aan een aantal grote data ketens. Waarbij NDW de overheid in wint maar ook de markt in wint en we heel erg met elkaar aan samenwerken zijn. Kan je kan je daar iets over vertellen?
André Ingelse Ik werk inderdaad pas twee jaar maar ken het NDW natuurlijk al vijftien.
André Ingelse Ik was nog bij de opening en ik heb het NDW de laatste jaren ook echt zien groeien en ontwikkelen. Tot de club die het nu is, dus ik vind het ook heel leuk om daar deel van uit te maken. Er zijn heel veel soorten aan data, die komen er allemaal op ons af. Daarom hebben we ook een tool, de backbone om te om te zorgen dat we die data echt bij elkaar op kunnen tellen en dat we kunnen zien van wat is er nu aan de hand. Wij krijgen crowd-sourced Data uit de appjes. Dus als iemand op de weg rijdt en die zegt hier is een incident, dan krijgen wij ook al die data en kunnen dan sneller zien of de weg inderdaad vrij is of dat er een incident is. Zo kunnen we dat ook met de data uit de auto's. Zogenaamde, pro vier call data kunnen we ook zien. Gaat er misschien een airbag af? Is er iets aan de hand? Dus we kunnen steeds beter die data ja verifiëren en valideren.
Chris de Vries  Jij noemen het backbone, wat is een backbone?
André Ingelse En backbone is een platform, een soort ruggengraat waarop alles binnenkomt. Niet alles wat je er instopt, komt er ook uit, maar je kunt het wel met elkaar gaan verbinden. En dan kun je eigenlijk een waarde geven aan andere data die die er al is. Je kunt ze zeggen van als je uit de crowd-sourced data   daar wat meldingen krijgt en je hebt dat ondersteund met de data uit de floating car, dan kun je zeggen 'dan is er echt iets aan de hand'.
Chris de Vries En de essentie is dat dat realtime beschikbaar is. Want als het gaat om incidenten moet het heel snel natuurlijk terug naar de  naar bijvoorbeeld naar de navigatie systemen.
André Ingelse Wij maken daar afspraken over met zogenaamde service providers zoals TomTom en Flitsmeister maar ook Google is tegenwoordig aangesloten.
Chris de Vries Ik zag dik een paar weken geleden een mooie brief van de minister aan de Tweede Kamer en daar stond in dat hij enthousiast is over het ontwikkelen van schoolzone signalering in de auto. En dat NDW dat ging doen. Daar ben jij nu mee bezig?
André Ingelse Ja, dat was dit jaar een proef met 600 scholen om te kijken of die of we de plek waar die scholen zijn, of we dat goed kunnen tonen in de apps van service providers. Dat bleek echt heel erg goed te gaan.
André Ingelse En toen kwam er een voorstel om dit landelijk op te gaan schalen en. Nou dat is nog wel een  uitdaging want een school zones ziet er niet overal hetzelfde uit. Dus we moeten echt goed  onderzoek doen ook aan de hand van lucht foto's waar die school zones dan zijn.
André Ingelse En dan gaan we dat dan ook weer uit sturen dan kunnen de wegbeheerders kunnen dat weer gaan controleren in een ook weer een tool van ons die heet George, want dan kunnen ze ook zien of die school zones daar echt zijn. Daarmee valideren we de zones ook zodat de service providers daar eventueel rekening mee kunnen houden met hun navigatie.
Chris de Vries Het is dan ook van belang dat ze bijvoorbeeld schooltijden bekend zijn. Hoe komen wij dan aan die gegevens daarover? Hoe werkt dat?
André Ingelse Er is een zogenaamde PO raad. Dat is een raad van alle scholen in Nederland en die verzamelen al al die gegevens en die en die krijgen wij en die voeren we dan in. En ook maken we afspraken over dat we wijzingen door krijgen. 
Chris de Vries Dat er behoefte is hebben we gemerkt. We hebben veel enthousiaste reacties gekregen om dat in te voeren, dus ik  ben benieuwd.
André Ingelse Ja, over een half jaar dan weten we meer.
Chris de Vries André, als jij mag een beetje mag dromen voor de komende jaren. Wat wat zie jij gebeuren?
André Ingelse Wat je nu ziet is ook dat vanuit Europa komt een nieuwe regelgeving en dat het met zo'n mooi woord RTTY, teach real time traffic informatie. En dat betekent dat surface pro providers meer zijn verplicht om data ook echt door te gaan sturen als die van een goede CVO of die beschikbaar is en als die van goede kwaliteit is.
André Ingelse En ik denk dat we de komende jaren daar echt heel veel slagen overgaan maken om echt te zorgen dat we een stempel geven aan de kwaliteit van onze data. Dat zal in Nederland al erg goed zijn, maar ligt ook in Europa ligt daar nog een uitdaging ookal zijn die ook goed opweg.
Chris de Vries Marthe, wat verwacht jij van de komende jaren?
Marthe Uenk-Telgen Vroeger zat er veel data op verkeersmanagement en we zien dat ook lucht en geluid en veiligheid steeds meer data krijgt. Dus ik denk dat we nog bredere data krijgen. En ik hoop dat mensen nog beter begrijpen wat er mogelijk is met de data en hoe ze het kunnen inzetten. 
Chris de Vries 15 jaar NDW, ik denk dat er makkelijk vijftien jaar bij kan als ik het zo hoor. En ik heb daar hoge verwachtingen bij Dank voor jullie aandacht. We komen gauw terug met een nieuwe podcast. Dank je wel!
Chris de Vries Welkom bij de podcast van NDW. Mijn naam is  Chris de Vries. Ik ben directeur van het Nationaal Data Portaal Wegverkeer NDW dus. En wij gaan vandaag terugkijken op een heel mooi jaar. Want we bestaan namelijk vijftien jaar en op 7 december morgen dus. Gaan we het zestiende jaar in. En we gaan nu terug kijken op 15 jaar NDW.
Chris de Vries We hebben een aantal events gehad en ik vind het leuk om daar met een aantal collega's van NDW over te praten en bij mij aan tafel zit aparte Marthe Uenk, die is er al geruime tijd bij NDW. Marthe ligt dit later verder toe. En aan de andere kant naast mij zit André Ingelse die nog niet zo heel lang bij ons werkt maar wel al met een paar grote projecten bezig is en daar zal ik zal André zometeen ook wat over vertellen.
Chris de Vries Terugkijkend op het jubileumjaar. We hebben het vijftien jarig bestaan gevierd van NDW. We begonnen op 7 december 2007, toen hebben de bestuurders de handtekening hebben gezet onder een overeenkomst om met elkaar te gaan werken aan het verzamelen van verkeersgegevens. Tevens om op een goede manier verkeersmanagement in Nederland te kunnen uitvoeren.
Chris de Vries Er was een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de provincies. En zo langzamerhand zijn we uit het stadium gekomen dat we naast winning van die data daar ook echt wat mee gaan doen. Met  collega's die ook weten waar het over gaat en zo helpen we dus de partners om, om te gaan met digitale gegevens. Ik ben er hartstikke trots op.
Chris de Vries Ik geef nu Marthe het woord, zij gaat iets vertellen over hoe je bent begonnen bij NDW en waar je toen mee bezig was? En dan misschien kan je ook schetsen wat je nu doet.
Marthe Uenk-Telgen Ik ben begonnen in 2010 bij NDW toen was ik nog ingehuurd en vanaf 2012 in vaste dienst bij NDW. En toen ik hier eigenlijk kwam was NDW echt een doorgeefluik van data. De data werd nog niet heel heel structureel opgeslagen en er werd ook nog niet iets mee gedaan.
Marthe Uenk-Telgen En in 2010 was al wel de gedacht van daar moeten we iets mee. En eigenlijk ben ik vanaf mijn start bij NDW hiermee bezig geweest. Wat kunnen we dan met de data? Wat kunnen wegbeheerders hiermee en hoe kunnen we ze daarbij bij helpen?
Marthe Uenk-Telgen En dat is dat is steeds verder uitgegroeid. Toen ik kwam was ik de eerste die er mee bezig was. Inmiddels zijn we met een team van vijf verkeerskundigen en hebben we al heel veel toepassingen en kijken we telkens een stapje verder.
Chris de Vries Merk jij op dat de de met name de gemeenten en provincies dat ook  waarderen dat we daar mee bezig zijn? Heb je veel contact met gemeenten daar over bijvoorbeeld? En hoe gaat dat dan?
Marthe Uenk-Telgen In eerste instantie waren het vooral de partners en dat waren vooral provincies. Een aantal grote gemeentes. Maar de laatste jaren is er wel steeds meer contact met meer gemeentes ontstaan. En het leuke van mijn werk is dat je mensen mag helpen.
Chris de Vries Als jij wat verder vooruit zou kijken de komende jaren, hoe denk jij dat zich dat ontwikkelt?
Marthe Uenk-Telgen Ik denk dat we steeds meer de gemeentes gaan helpen. De provincies hebben al heel veel dingen goed geregeld. Gemeentes ook, maar die gaan steeds meer ontdekken dat er meer mogelijk is met data. Dus voor een gemeente hebben wij een hele waardevolle basis. Dat we al heel veel ervaring hebben met de data en helpen ze daar een stap verder mee.
Chris de Vries Een van de meest recente tools die wij inzetten is een aankoop geweest vanuit het bedrijf TomTom Move. Dat noemen wij in bij hen de wij de HB tool. Ik merk dat daar heel veel animo voor is HB omdat te gebruiken. Kan je daar iets over zeggen?
Marthe Uenk-Telgen Ja dat is dat is heel leuk. Dat hebben we nu een jaar geleden aangeschaft. De HB oftewel herkomst bestemmings gegevens en we en we hebben het zo ingekocht dat alle wegbeheerders er gebruik van mogen maken. En inmiddels zijn er al meer dan 250 accounts weggegeven, wat betekent dat er al meer dan 200 wegbeheerders gebruik van maken.
Marthe Uenk-Telgen En daar zitten dus ook heel veel gemeentes bij. Het mooie van deze deze tool is dat je heel snel  inzicht kan krijgen op op kleine dingen. En en dat helpt vooral gemeentes heel veel. We hebben al eens gehad dat de gemeente belde van we hebben een bewoner aan de lijn. Die geeft aan dat het te hard wordt gereden. Hoe kan ik zien of dat inderdaad zo is? Nou dan heb je binnen een paar minuten antwoord. En dat is mooi, dat is fijn.
Chris de Vries En dat is mooi. Klopt het dat je ook ergens in het voorjaar een groot event hebt, in de Jaarbeurs?
Marthe Uenk-Telgen Ja, op 5 maart houden we een grote gebruikers dag. Juist omdat er zoveel animo is en veel mensen graag geïnspireerd raken van wat er allemaal mogelijk is.
Chris de Vries Dus vanuit inwinnen gegevens ter beschikking stellen. Nu werken aan het helpen en ondersteunen van de partners om ook met hun ontwikkelen van hun beleid zeg maar die cijfers ook te kunnen gebruiken. Die wij toch al hebben dan. André Ingelse is nog maar twee jaar bij NDW, maar heeft wel een hele carrière achter de rug bij Rijkswaterstaat dus is goed ingevoerd.
Chris de Vries Andre, jij werkt nu aan een aantal grote data ketens. Waarbij NDW de overheid in wint maar ook de markt in wint en we heel erg met elkaar aan samenwerken zijn. Kan je kan je daar iets over vertellen?
André Ingelse Ik werk inderdaad pas twee jaar maar ken het NDW natuurlijk al vijftien.
André Ingelse Ik was nog bij de opening en ik heb het NDW de laatste jaren ook echt zien groeien en ontwikkelen. Tot de club die het nu is, dus ik vind het ook heel leuk om daar deel van uit te maken. Er zijn heel veel soorten aan data, die komen er allemaal op ons af. Daarom hebben we ook een tool, de backbone om te om te zorgen dat we die data echt bij elkaar op kunnen tellen en dat we kunnen zien van wat is er nu aan de hand. Wij krijgen crowd-sourced Data uit de appjes. Dus als iemand op de weg rijdt en die zegt hier is een incident, dan krijgen wij ook al die data en kunnen dan sneller zien of de weg inderdaad vrij is of dat er een incident is. Zo kunnen we dat ook met de data uit de auto's. Zogenaamde, pro vier call data kunnen we ook zien. Gaat er misschien een airbag af? Is er iets aan de hand? Dus we kunnen steeds beter die data ja verifiëren en valideren.
Chris de Vries  Jij noemen het backbone, wat is een backbone?
André Ingelse En backbone is een platform, een soort ruggengraat waarop alles binnenkomt. Niet alles wat je er instopt, komt er ook uit, maar je kunt het wel met elkaar gaan verbinden. En dan kun je eigenlijk een waarde geven aan andere data die die er al is. Je kunt ze zeggen van als je uit de crowd-sourced data   daar wat meldingen krijgt en je hebt dat ondersteund met de data uit de floating car, dan kun je zeggen 'dan is er echt iets aan de hand'.
Chris de Vries En de essentie is dat dat realtime beschikbaar is. Want als het gaat om incidenten moet het heel snel natuurlijk terug naar de  naar bijvoorbeeld naar de navigatie systemen.
André Ingelse Wij maken daar afspraken over met zogenaamde service providers zoals TomTom en Flitsmeister maar ook Google is tegenwoordig aangesloten.
Chris de Vries Ik zag dik een paar weken geleden een mooie brief van de minister aan de Tweede Kamer en daar stond in dat hij enthousiast is over het ontwikkelen van schoolzone signalering in de auto. En dat NDW dat ging doen. Daar ben jij nu mee bezig?
André Ingelse Ja, dat was dit jaar een proef met 600 scholen om te kijken of die of we de plek waar die scholen zijn, of we dat goed kunnen tonen in de apps van service providers. Dat bleek echt heel erg goed te gaan.
André Ingelse En toen kwam er een voorstel om dit landelijk op te gaan schalen en. Nou dat is nog wel een  uitdaging want een school zones ziet er niet overal hetzelfde uit. Dus we moeten echt goed  onderzoek doen ook aan de hand van lucht foto's waar die school zones dan zijn.
André Ingelse En dan gaan we dat dan ook weer uit sturen dan kunnen de wegbeheerders kunnen dat weer gaan controleren in een ook weer een tool van ons die heet George, want dan kunnen ze ook zien of die school zones daar echt zijn. Daarmee valideren we de zones ook zodat de service providers daar eventueel rekening mee kunnen houden met hun navigatie.
Chris de Vries Het is dan ook van belang dat ze bijvoorbeeld schooltijden bekend zijn. Hoe komen wij dan aan die gegevens daarover? Hoe werkt dat?
André Ingelse Er is een zogenaamde PO raad. Dat is een raad van alle scholen in Nederland en die verzamelen al al die gegevens en die en die krijgen wij en die voeren we dan in. En ook maken we afspraken over dat we wijzingen door krijgen. 
Chris de Vries Dat er behoefte is hebben we gemerkt. We hebben veel enthousiaste reacties gekregen om dat in te voeren, dus ik  ben benieuwd.
André Ingelse Ja, over een half jaar dan weten we meer.
Chris de Vries André, als jij mag een beetje mag dromen voor de komende jaren. Wat wat zie jij gebeuren?
André Ingelse Wat je nu ziet is ook dat vanuit Europa komt een nieuwe regelgeving en dat het met zo'n mooi woord RTTY, teach real time traffic informatie. En dat betekent dat surface pro providers meer zijn verplicht om data ook echt door te gaan sturen als die van een goede CVO of die beschikbaar is en als die van goede kwaliteit is.
André Ingelse En ik denk dat we de komende jaren daar echt heel veel slagen overgaan maken om echt te zorgen dat we een stempel geven aan de kwaliteit van onze data. Dat zal in Nederland al erg goed zijn, maar ligt ook in Europa ligt daar nog een uitdaging ookal zijn die ook goed opweg.
Chris de Vries Marthe, wat verwacht jij van de komende jaren?
Marthe Uenk-Telgen Vroeger zat er veel data op verkeersmanagement en we zien dat ook lucht en geluid en veiligheid steeds meer data krijgt. Dus ik denk dat we nog bredere data krijgen. En ik hoop dat mensen nog beter begrijpen wat er mogelijk is met de data en hoe ze het kunnen inzetten. 
Chris de Vries 15 jaar NDW, ik denk dat er makkelijk vijftien jaar bij kan als ik het zo hoor. En ik heb daar hoge verwachtingen bij Dank voor jullie aandacht. We komen gauw terug met een nieuwe podcast. Dank je wel!