Minister Harbers opent nieuwe kantoorruimte NDW

UTRECHT - Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) verrichtte op 4 juli de officiële opening van het nieuwe onderkomen van het NDW, een nationaal dataloket voor overheidsinstanties om de digitale transitie in mobiliteit mogelijk te maken. Het NDW neemt haar intrek op de veertiende verdieping van het Provinciehuis in Utrecht.

Lichtkunstwerk

Onderdeel van de openingshandeling van de minister is de onthulling van het lichtkunstwerk van Sven Meijers.

In het kunstwerk wordt gebruik gemaakt van ouderwetse boekenplanken, die ambtenaren vroeger tot hun beschikking hadden om documenten op te bergen. Nu wordt met ledverlichting data gevisualiseerd door de plexiglas planken heen.

Chris de Vries, directeur van NDW, licht toe: “Als NDW helpen wij overheden om datagedreven te werken. Het kunstwerk verbeeldt die digitale transitie. We kunnen verschillende type data laten zien, bijvoorbeeld onze klanttevredenheid. Als we het goed doen kleurt de led verlichting groen, als we ergens wat te verbeteren hebben kleurt het licht rood.”

Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata

De nieuwe huisvesting markeert een nieuw hoofdstuk voor het NDW, dat naast de opening van het gebouw ook een nieuw platform lanceerde: het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM).

Dit platform ontsluit mobiliteitsdata van verschillende dataloketten, en maakt het mogelijk de data te combineren tot nieuwe inzichten.

De Vries: “We noemen dit nieuwe kantoor ook wel ‘het clubhuis’: het moet een warm ontvangst bieden aan al onze partners. Die samenwerking staat bij ons centraal: alleen samen kunnen we opgaves op het vlak van duurzame en veilige mobiliteit het hoofd bieden.”