Vacature data/informatie architect (gesloten)

Elke minuut verzamelen en verwerken we wegverkeersgegevens voor verkeersmanagement, verkeersinformatie of beleidsanalyses met als doel deze zo functioneel mogelijk ter beschikking te stellen aan onze partners. Als data / informatie architect bij het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) draag jij bij aan de missie-kritische dienstverlening van de organisatie.

Jouw rol

Als data / informatie architect Verkeer van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) sta jij voor het standaardiseren van data-formats die in de dynamische wereld van verkeersmanagement gehanteerd worden. En dat is best een stevige rol. In Nederland, maar ook daarbuiten wordt NDW gezien als dé autoriteit op het gebied van datastandaarden en dan met name DATEX. Jij als data / informatie-architect staat midden in dit dynamische speelveld. De functie legt een relatie tussen de theoretische modellen t.b.v. datastandaarden het gebruik ervan in de operatie. Uiteindelijk zorg jij ervoor dat het vervoer in Nederland gestroomlijnder en uniformer gemanaged wordt.

Teamwork

Uiteraard doe je dit niet alleen. Je maakt deel uit van een team 5 architecten. Je ondersteunt de DevOps-teams die verantwoordelijk zijn voor ontwikkeling en beheer van software. Daarnaast help je onze partners met hun data-gerelateerde vragen aan de NDW servicedesk, ICT/infra vraagstukken, weet je informatievragen op te lossen of te begeleiden naar een oplossing. Ook kunnen nadere analyses gewenst zijn. Verder ben je een vraagbaak in de informatievoorziening die NDW levert voor collega’s en afnemers.

Agile

We werken met de Agile methode, wat betekent dat je te maken krijgt met scrumteams bestaande uit een product owner, een scrummaster, developers en een IT-architect.

DATEXII

In de wereld van verkeer en vervoer zijn diverse standaarden in gebruik. Voor NDW geldt dat DATEX II de leidende standaard is, op basis waarvan datasets worden gepubliceerd. Voor specifieke databronnen en eindgebruikersdiensten, geautomatiseerd rijdende voertuigen, multimodale reizigersondersteuning etc. zijn andere standaarden in gebruik (b.v. TN-ITS, TPEG, DENM, IVI, Alert-C, Transmodel/NEtEx). Het verder ondersteunen en verbeteren van de interoperabiliteit tussen deze standaarden is een belangrijk aandachtspunt de komende tijd.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

  • data-architectuur incl. informatie-profielen opstellen voor nieuwe data-sets die door NDW ondersteund gaan worden;
  • ondersteunen van de implementerende partijen bij interpretatie en doorvoeren eventuele aanpassingen;
  • meewerken en inbrengen NL wensen en belangen in Europese (standaardisatie) programma’s.

Wat wij aan jou waarderen

We werken met de Agile methode, wat betekent dat je te maken krijgt met scrumteams bestaande uit een product owner, een scrummaster, developers en een IT architect. Binnen dit team ben jij in staat te kunnen overtuigen en eigenaarschap te nemen. Hierbij treed je organisatiesensitief op en heb je gevoel voor politieke verhoudingen. Met je goede communicatieve en analytische vaardigheden durf je te netwerken.

Man achter computer
Beeld: NDW

Voldoe je (nog) niet aan alle eisen, maar heb je wel de drive en potentie om je te ontwikkelen tot volwaardig datamanager? Ook dan nodigen we je uit om te reageren en kijken we graag samen naar de mogelijkheden. Rijkswaterstaat investeert graag in talent. Wil je meer weten? Bel of app dan met André Baars, via 06-22522742.

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure en werken we vanuit huis. 

Functie-eisen

Functie-eisen

Werk- en denkniveau

master/doctoraal - wo

Kennis en ervaring

  • je hebt minimaal een afgeronde hbo-opleiding, bij voorkeur in een relevante richting als bedrijfskundige informatica;
  • je hebt al ervaring opgedaan in een adviserende rol in een complexe (ambtelijke) omgeving;
  • je hebt affiniteit met en bij voorkeur kennis van gegevensmodellering in UML, kennis van data-ontologie en structureringsmethodologie, TOGAF framework en met focus op informatiesysteemarchitectuur en de doorvertaling naar technologiearchitectuur, Informatiemanagement en Data governance;
  • interesse in verkeer en vervoer.

Voor deze functie geldt het profiel voor de functiegroep (Senior) Adviseur (functiefamilie Advisering) uit het Functiegebouw Rijk.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau

schaal 11, 12

Minimum salaris

€ 3279

Maximum salaris

€ 5710

Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Contractduur

Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.

Minimaal aantal uren per week

32

Maximaal aantal uren per week

36

Werk en privé in balans

Als jij lekker in je vel zit, presteer je beter. Dus vinden we het belangrijk dat jouw werk en privéleven in balans zijn. Thuiswerken is, ook als de coronamaatregelen verdwijnen, absoluut mogelijk. Net zoals het werken vanaf iedere andere locatie eigenlijk. En je kunt gebruikmaken van onze gunstige verlofregelingen of sparen voor extra vrije dagen.

 Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden

De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaan coaching als je daar behoefte aan hebt

 Interessante extra’s

Naast het salaris en vakantiegeld van 8% krijg je jaarlijks een eindejaarsuitkering. Ook ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Dit bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.