Effect versoepeling avondklok op wegverkeer

Vorige week, woensdag 31 maart, werden de maatregelen van de avondklok enigszins versoepeld: in plaats van vanaf 21.00 uur geldt deze nu vanaf 22.00 uur. Einddtijd is nog altijd 4.30 uur. Aanleiding was onder andere het ingaan van de zomertijd in de nacht van 27 op 28 maart. Zouden we effect hiervan zien op het wegverkeer?

We zien inderdaad vrij direct het effect van de versoepeling. Figuur 1 toont de gemiddelde uursintensiteiten over de afgelopen weken. We hebben de woensdagen en donderdagen uitgelicht om een zuivere vergelijking te maken. Het verkeer tussen 21.00 uur en 22.00 uur verdubbelde ruim t.o.v. hetzelfde tijdsblok in de voorgaande weken.

Figuur 1. Gemiddelde uursintensiteit door de weeks
Beeld: NDW
Figuur 1. Gemiddelde uursintensiteit door de weeks

In het weekeinde zien we dit zelfs nog wat sterker, zoals figuur 2 toont. Het verkeer tussen 21.00 uur en 22.00 uur verviervoudigde bijna t.o.v. hetzelfde tijdsblok in de voorgaande weekeinden. 

Verder zien we dat het ingaan van de zomertijd in week 12 maar een beperkt effect had. Kennelijk hielden veel mensen zich – ondanks het lengen van de dag – vrij strikt aan de avondklok. 

Figuur 2. Gemiddelde uursintensiteit weekeinde
Beeld: NDW
Figuur 2. Gemiddelde uursintensiteit weekeinde