Inzicht in V-Log voor iedereen binnen handbereik

Sinds kort leveren 162 verkeersregelinstallaties (VRI) van Den Haag V-Log data aan NDW. Dit betreft zowel intelligente VRI’s als klassieke installaties.

Een mooie mijlpaal voor de Den Haag en NDW, maar ook voor alle andere partners. Want vanaf nu kan iedereen hier op aansluiten.

Partners kunnen hierdoor gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheid om inzicht te krijgen in hun relevante verkeersdata.

Intelligent of niet: V-Log-data is voor alle types VRI relevant voor de wegbeheerder.

V-Log bevat namelijk de meest complete informatie voor het analyseren van een correcte verkeerskundige én technische werking van (i)VRI’s in één datastroom.

Binnen het platform van NDW is het voor de eindgebruiker daarom niet relevant of de data afkomstig is van een iVRI, iVRI-ready of gewone VRI. De exports en rapportages worden ongeacht de herkomst van de V-Log-data op een uniforme en eenduidige manier gepresenteerd.

Let op: Tekst gaat verder na de afbeelding.

VRI Den Haag
Beeld: NDW

De V-Log splitter

De V-Log splitter is een kleine, zeer geoptimaliseerde applicatie die alle connecties met de VRI’s onderhoudt en streaming V-Log naar één of meerdere afnemers doorzet.

Hierdoor is het mogelijk om V-Log niet alleen op te slaan, maar direct door te zetten aan externe applicaties zoals een netwerkmanagementsysteem of een V-Log-centrale.

Voor dit doorzetten zijn in totaal drie verschillende formats ontwikkeld waarbij de afnemer zelf kan kiezen welke vorm wordt gebruikt, singleplex, multiplex TCP of multiplex HTTP. De multiplex formaten maken het mogelijk om V-Log van meerdere VRI’s via één datastroom op een betrouwbaardere manier aan applicaties te leveren.

Naast de applicatie is een VRI-beheerportaal ontwikkeld waarin Den Haag zelf VRI’s kan toevoegen en enkele beheeracties kan uitvoeren. De V-Log splitter is een generieke applicatie gebaseerd op streaming V-Log en kan voor iedere partner worden ingericht.

Initiatief van gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag zocht voor haar V-Log data naar een hoogwaardige en betrouwbare omgeving waarin zowel centrale opslag, realtime beschikbaarheid als rapportages mogelijk waren.

NDW, als centrale speler op het gebied van verkeersdata, leek de geschikte partner voor de ontwikkeling van een generiek V-Log platform en samen werd in nauwe samenwerking in enkele sessies een plan opgesteld.

Dit plan viel uiteen in twee onderdelen, het realiseren van een V-Log splitter en het opslaan en ontsluiten van de V-Log data binnen de NDW Analyticsomgeving, Dexter.

Opslag in Dexter

Opslag en ontsluiting gebeurt binnen de NDW-Analyticsomgeving, waarbij Dexter als gebruikersinterface wordt gebruikt.

Hier is inmiddels een mooie set exports en rapportages gerealiseerd. Een export levert onbewerkte V-Log data, welke bijvoorbeeld gebruikt kan worden in een eigen applicatie zoals een faselog viewer.

Rapportages zijn er voor zowel intensiteiten, wachttijden, als intensiteitsverloop en wachttijdverloop. Het opslagformat waarin NDW V-Log data beheert, is gebaseerd op file-based V-Log. Inmiddels is ook het Haagse historische V-Logarchief overgebracht naar NDW. Het inlezen van het archief verliep soepel en er kan inmiddels bijna 10 jaar aan V-Log data geanalyseerd worden.

Het beheer van V-Log configuratiebestanden is in de NDW-Analyticsomgeving volledig geautomatiseerd. Voor niet-iVRI’s in het bijzonder is dit handig, omdat in tegenstelling tot iVRI’s het configuratiebestand via een aparte dataverbinding moet worden opgehaald.

Voor iVRI’s wordt de configuratie-informatie uit de V-Log datastroom gelezen. Het systeem haalt periodiek de actuele configuratie op uit de aangesloten VRI’s en vergelijkt dit met de versie die is opgeslagen in de database. Hierdoor kan bij exports en rapportages altijd het juiste configuratiebestand worden bijgeleverd of toegepast.

Inmiddels zijn we in de afrondende fase en draait de volledige keten. Elke minuut worden zo’n 100.000 metingen doorgestuurd verwerkt, opgeslagen en klaargezet voor analyse.

Aansluiten op de V-Log functionaliteit in Dexter

De V-Log functionaliteit binnen Dexter is generiek opgezet en toegankelijk voor alle NDW partners. Mocht u partner zijn van NDW en geïnteresseerd zijn in één van onze V-Logoplossingen of worstelen met een vraagstuk rond V-Log data, laat dit ons dan zeker weten. Wij kunnen u hiermee zeker van dienst zijn.

Bijzondere samenwerking

Dit geweldige resultaat was er niet gekomen zonder het vertrouwen en de expertise van de Gemeente Den Haag. Daarom bedanken we Gemeente Den Haag voor hun initiatief en de samenwerking, met name Ewout van der Velde - den Heijer, Jasper Vries en Wouter Schijns.

Bij NDW zijn we erg trots op onze collega’s. Dat dit meer dan terecht is, bewezen het  Dexterteam, en in het bijzonder Aleksander Karro en Sander van Dorsten met dit project.