Drie doordeweekse dagen avondklok: de gevolgen op de weg

Afgelopen zaterdag is de avondklok ingegaan, als extra verscherpende maatregel binnen de huidige lockdown. Van 21.00 uur tot 4.30 uur geldt in principe een straatverbod, uitzonderingen daargelaten. De effecten van deze maatregel zijn duidelijk zichtbaar.

Figuur 1 toont de gemiddelde uursintensiteiten in de periode van zaterdag 25 januari tot en met woensdag 27 januari in 2019 en 2021, uitgesplitst naar doordeweekse dagen en het weekeinde.

Figuur 1. Gemiddelde uursintensiteit over de dag
Beeld: NDW
Figuur 1. Gemiddelde uursintensiteit over de dag

Het effect van de avondklok is zowel in het weekeinde als doordeweeks merkbaar. De curve vertoont een vrij abrupte vraaguitval rond 21.00 uur als de avondklok ingaat. Normaliter daalt de verkeersvraag meer geleidelijk naarmate het later wordt. In het weekeinde was de verkeersvraag ca. 80% lager dan in hetzelfde weekeinde in 2019. Doordeweeks was deze ca. 65% lager dan in dezelfde week in 2019.  

Ook opvallend is de kleine golf in de avonduren voor 21.00 uur in het weekeinde. Hoewel het ook dan rustiger is dan gewoonlijk, zien we wel dat de verkeersvraag even stijgt: wellicht dat mensen die toch nog even op pad wilden gaan dat vlak voor het ingaan van de avondklok. Figuur 2 toont dan ook dat de verkeersvraag op etmaalniveau afgelopen weekeinde niet sterker is afgenomen. Sterker nog: t.o.v. vorig weekeinde is deze iets gestegen. Met name de spreiding is veranderd.   

Figuur 2. Verkeersindices t.o.v. zelfde week in 2019
Beeld: NDW
Figuur 2. Verkeersindices t.o.v. zelfde week in 2019